Dispelix Oy
Toimialan haasteena AR-näyttöteknologioiden rajoitteet
Lisätyn todellisuuden teknologiat eli AR-teknologiat kehittyvät jatkuvasti, ja niitä hyödynnetään yhä monipuolisemmin niin ammatti- kuin kuluttajakäytössä. AR-laitemarkkinaa ovat kuitenkin haastaneet näyttöteknologioiden ongelmat.
Nykyisin markkinoilla olevat AR-näyttöteknologiat eivät täytä yhtä aikaa kaikkia niille asetettuja vaatimuksia: optimaalista kuvanlaatua, keveyttä, houkuttelevaa ulkonäköä sekä soveltuvuutta massavalmistukseen. Tällöin myös AR-laite saattaa olla loppukäyttäjälle painava, epäesteettinen tai kallis. Teknologiset haasteet ovatkin olleet esteenä esimerkiksi sille, ettemme ole vielä nähneet globaaleilta edelläkävijäyhtiöiltä kuluttajille suunnattuja tavallisilta silmälaseilta näyttäviä AR-laseja.
Nanoteknologiayhtiö Dispelixin avulla edellä mainitut vaatimukset voidaan saavuttaa niin, ettei yhdestäkään tarvitse tinkiä. Yhtiön edistyksellisen diffraktiivisen valojohdeteknologian avulla maailman johtavat kuluttajateknologiayhtiöt sekä ilmailu- ja puolustusalan järjestelmätoimittajat voivat toteuttaa vaativimmatkin AR-laitevisionsa.
Ratkaisuna edistyksellinen valojohdenäyttöteknologia
Dispelix suunnittelee ja valmistuttaa läpinäkyviä optisia näyttöjä eli valojohdenäyttökomponentteja lisätyn todellisuuden laitteisiin, kuten kypäriin, visiireihin, laseihin ja HUD-näyttöihin. Yleensä lasista tai polymeeristä valmistettu komponentti ohjaa projektorin tuottaman virtuaalisen kuvasisällön käyttäjän näkökenttään. Valojohdekomponentti on AR-laitteessa tärkeä osa: se vaikuttaa sen ulkonäköön, visuaaliseen käyttäjäkokemukseen, käyttömukavuuteen ja hintaan. Dispelixin teknologian ansiosta käyttökokemus voidaan saada luonnolliseksi suorituskyvystä ja massavalmistettavuudesta tinkimättä. Komponentti voidaan myös saada näyttämään ja tuntumaan esimerkiksi jopa aivan tavalliselta silmälasin linssiltä.
Dispelix on erikoistunut kansainvälisille teknologiayhtiöille kehitettävien valojohdenäyttökomponenttien suunnitteluun ja tuotantoon. Dispelixin asema näiden yhtiöiden kumppanina perustuu sen kykyyn suunnitella, kehittää ja valmistuttaa edistyneitä komponentteja eri tuoteformaatteihin ja käyttöympäristöihin. Komponentteja suunnitellaan asiakasprojekteissa, joiden tavoitteena on viedä yhtiön näyttöteknologia lisätyn todellisuuden lopputuotteisiin: mm. AR-laseihin, -visiireihin ja -kypäriin sekä HUD-näyttöihin. Yhtiön osaaminen kattaa koko kehitysprosessin konseptoinnista massavalmistuksen ylösajoon sopimusvalmistajalla.
Valon ohjaaminen nanomittakaavassa on äärimmäisen haastavaa. Valojohdekomponentissa valon säteet voivat muutaman senttimetrin matkalla kulkea jopa satoja miljoonia eri reittivaihtoehtoja pitkin. Suunnittelussa on otettava huomioon myös erilaiset häiriötekijät, kuten ulkoisista valonlähteistä aiheutuvat heijastukset.
Dispelix on kehittänyt oman simulaatio- ja optimointiohjelmisto Waveguide Studion, joka ratkaisee monimutkaisia ongelmia valojohteiden suunnittelussa. Sen avulla voi kehittää valojohdekonsepteja, jotka vastaavat asiakkaiden tarkkoihin vaatimuksiin sekä täyttävät massavalmistuksen ehdot. Dispelixin simulaattori on kaksiulotteisilla hiloilla noin 20 000 kertaa nopeampi kuin perinteinen säteenjäljitys. Waveguide Studio on Yhtiön näkemyksen mukaan alan edistyksellisin ja monipuolisin valojohdesuunnitteluohjelmisto.
Asiakkaina maailman johtavia teknologiayhtiöitä
Dispelixin nykyisiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin kuuluu kansainvälisesti johtavia teknologiayhtiöitä, jotka kehittävät AR-laitteita pitkäjänteisesti niin ammattikäyttöön kuin kuluttajille. Ammattilaissegmentistä Dispelix tavoittelee kannattavaa ja kasvavaa liiketoiminnan kivijalkaa. Pääpaino on ilmailu- ja puolustussektorilla, jossa AR-näyttöjä käytetään jo erilaisissa kypäränäytöissä sekä esimerkiksi lentokoneiden HUD-näytöissä. Alan ammattilaiset hyödyntävät lisättyä todellisuutta koulutuksessa, valmistuksessa, etähuollossa ja tilannetietoisuuden parantamisessa. Lisätyn todellisuuden avulla voidaan tehostaa päätöksentekoa ja parantaa turvallisuutta jopa äärimmäisen nopeissa tilanteissa, kun esimerkiksi kriittiset tilannetiedot ovat jatkuvasti nähtävillä. Nato-maiden sekä Naton liittolaismaiden markkinat ovat jo avautuneet Dispelixille.
Kuluttajasegmentti puolestaan mahdollistaa Dispelixille suuren kasvupotentiaalin. Asiakkaiden nimet eivät ole lähtökohtaisesti julkisia, mutta segmenttiin kuuluu potentiaalisesti esimerkiksi AR-toimialan kehitystä ajavia edelläkävijäteknologiayhtiöitä, kuten yhdysvaltalaiset Amazon, Apple, Google ja Meta sekä korealainen Samsung ja kiinalainen Huawei. AR-laitteiden on visioitu helpottavan kuluttajien arkea monin tavoin: niiden avulla tärkeät tiedot voi saada vaivatta suoraan näkökenttään, ja ne voivat esimerkiksi tukea monikielistä vuorovaikutusta tai helpottaa navigointia ilman että ympäristön havainnointi vaikeutuu.
Dispelixin teknologiaportfolioon kuuluu yli 220 myönnettyä patenttia ja yli 240 patenttihakemusta. Yhtiö toimii erityistä asiantuntemusta vaativalla alalla, ja yhtiön henkilöstöstä noin 60 % onkin tohtoreita luonnontieteiden tai tekniikan alalla.
Kokonaismarkkinan odotetaan kasvavan yli 60 % vuodessa
AR- ja VR-markkinoiden yhteenlaskettu arvo ylitti 60 miljardia dollaria vuonna 2022, ja se voi Forbesin arvion mukaan kohota jopa 1,2 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi AR-lasien laitemyyntivolyymin arvioidaan kasvavan keskimäärin 61,64 % vuosittain vuosina 2023-2029. Dispelixin arvion mukaan kuluttajamarkkinan voimakas kasvu käynnistyy, kun yksi tai useampi yhdysvaltalainen edelläkävijäyhtiö lanseeraa AR-lasejaan. Myös tekoälyn uskotaan tukevan AR-lasien yleistymistä.
AR-laitteiden kysynnän kasvu lisää myös valojohdenäyttökomponenttien kysyntää. Diffraktiivisen valojohdeteknologian odotetaan dominoivan valojohdemarkkinaa yli 90 %:n markkinaosuudella vuoteen 2029 mennessä. Dispelixin kokonaismarkkinan odotetaankin kasvavan vuosittain keskimäärin yli 60 % ja saavuttavan vuonna 2029 noin 1,65 miljardin euron koon. Palvelukelpoisen markkinan osuus on noin 900 miljoonaa euroa. Hyvän kasvun skenaariossa Dispelixin kokonaisliikevaihtotavoite on 143 miljoonaa euroa vuodelle 2027 ja 223 miljoonaa vuodelle 2029.
Yhtiön lähivuosien tavoite on kasvattaa komponenttiliiketoiminnan osuutta merkittävästi. Vuonna 2026 se muodostaa Yhtiön arvion mukaan noin 40 % liikevaihdosta ja vuodesta 2027 alkaen yli 80 % liikevaihdosta. Komponenttiliiketoiminnan odotetaan käynnistyvän, kun asiakkaat lanseeraavat tuotteita, joissa käytetään Dispelixin komponentteja.
Exit-skenaariot: houkutteleva ostokohde useille yhtiöille
Dispelix uskoo, että komponenttimyynnin osuuden kasvu tekee siitä erittäin houkuttelevan ostokohteen strategisille ostajille, kuten puolijohdeteollisuudessa toimiville teknologiayhtiöille. Toisaalta Yhtiön teknologian soveltamismahdollisuudet tekevät siitä erittäin houkuttelevan ostokohteen ilmailu- ja puolustusteollisuuden johtaville toimijoille. Yhtiö pitää mahdollisena myös julkista listautumista.
Dispelixiin ovat sijoittaneet kansainvälisistä yhtiöistä mm. 3M ja Atlantic Bridge sekä suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä mm. Lifeline Ventures, Tesi ja VTT Ventures.
Kiinnostuitko?
Jätä yhteyspyyntö ja olemme sinuun yhteydessä!
Kysymykset ja vastaukset
Täältä löydät muiden sijoittajien kysymiä kysymyksiä ja kohdeyhtiön antamia vastauksia.
Kysymykset ja vastaukset on tarkoitettu sellaisille kohdeyhtiötä koskeville kysymyksille, joihin ei löydy vastauksia kierroksen sijoitusmateriaaleista (sijoitusmuistio, markkinointiliite tai perustietoasiakirja). Käythän materiaalit läpi, ennen kuin lähetät kysymyksesi.
Kierroksen etenemiseen ja sijoituksen tekemiseen liittyvät ja kaikki muut kuin kohdeyhtiölle osoitetut kysymykset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen info@springvest.fi.
Todella mielenkiintoinen tapaus! Mutta miten silmän näkökyky pystyy käsittelemään noin suurta määrää tietoa noin lähietäisyydeltä. Kun linssi on vain parin sentin päässä silmästä niin miten tämä on teknisesti selitettävissä?
Sijoitusmuistion sivulla 54 todetaan: Valojohteessa kuvanlähteen eli projektorin lähettämä valo osuu ensin sen pinnassa olevaan sisäänkytkentähilaan. Yksi hilan diffraktiokulmista on sellainen, että kyseiseen suuntaan valojohteen sisälle ohjautuva valo ei kokonaisheijastumisen takia pääse enää ulos. Lopuksi valo osuu uloskytkentähilaan, jonka yksi diffraktiosuunta kohdistuu AR-lasien käyttäjän silmään. Käyttäjä näkee projektorin tuottaman digitaalisen sisällön optisessa äärettömyydessä, joka tuntuu samalta kuin muutaman metrin katseluetäisyys.
Käyttäjä ei siis näe virtuaalisisältöä valojohteen pinnalla lähellä silmää, vaan optisessa äärettömyydessä, joka vastaa muutaman metrin katseluetäisyyttä. Virtuaalikuvan koko määräytyy valojohteen spesifikaation mukaan, mutta yleensä sen voidaan sanoa vastaavan suurikokoisen TV:n kuvaa katsottuna muutaman metrin etäisyydeltä.
Teknisempi kuvaus siitä, miksi virtuaalikuva näkyy käyttäjälle optisessa äärettömyydessä, on seuraavanlainen (kuvaus ei sisälly Sijoitusmuistioon): Projektori fokusoi valon optisen äärettömyyteen, eli jokaista kuvalähteen pikseliä vastaa eri kulmaan etenevä valokeila. Valokeilat ohjataan valonlähteen läpi diffraktiivisia nanorakenteita hyödyntäen käyttäjän silmään. Silmän linssi muodostaa eri kulmista tulevista valokeiloista kuvan käyttäjän verkkokalvolle. Käyttäjälle kuva näkyy optisessa äärettömyydessä, mikä tuntuu samalta kuin muutaman metrin katseluetäisyys.
Lisäksi Markkinointiliitteen sivulla 24 on havainnekuva henkilöstä, joka käyttää kypärää ja katsoo visiirin kautta näkyvää virtuaalikuvaa. Tällä havainnekuvalla pyritään visuaalisesti yleisellä tasolla esittämään, miten AR-laitetta käyttävä henkilö näkee virtuaalisen sisällön.
VR- ja AR -markkinan odotetaan kasvavan kovaa vauhtia. Miten markkinan koko jakaantuu kuluttajapuolelle / ammattilaiskäyttöön / Ilmailu- ja puolustusteollisuuteen?
Yhtiön hyödyntämän markkinaraportin mukaan AR-laitteita tullaan vuonna 2025 käyttämään pääosin ammattikäytössä, ja ammattilaissegmentti tulee edustamaan yli 80 % koko AR-laitemarkkinoista myytyjen laitteiden määrällä mitattuna. Tämän seurauksena AR-valojohdenäyttöjen markkinoiden odotetaan myös keskittyvän ammattilaissegmenttiin ennustejakson 2025–2029 alussa. Kyseinen markkinaraportti kattaa AR-lasien ja -headsetien laiteformaatit, mutta se ei käsittele ilmailu- ja puolustusteollisuuden AR-laitteiden, kuten esimerkiksi AR-kypärien tai head-up-näyttöjen, markkinapotentiaalia.
Yhtiö arvioi nykyisten ja suunnitteilla olevien asiakasprojektiensa perusteella, että kuluttajasegmentin AR-valojohdemarkkinoiden kasvu todennäköisesti kiihtyy vuodesta 2027 eteenpäin. Yhtiö arvioi kuluttajasegmentin nousevan johtavaan asemaan AR-valojohteiden kokonaismarkkinoilla joko ennustejakson lopussa tai sen päättymisen jälkeen.
Yhtiön käyttämä markkinaraportti ei käsittele AR-valojohteiden markkinapotentiaalia ilmailu- ja puolustusteollisuudessa. Ilmailu- ja puolustusteollisuuden markkinaosuudesta on kuitenkin saatavilla erinäisiä arvioita. Yhden arvion mukaan AR-valojohdemarkkina puolustusteollisuudessa saavuttaa vuonna 2030 noin 198 miljoonaa yhdysvaltain dollaria: https://www.metastatinsight.com/report/ar-waveguide-in-military-market.
Hei, vaikuttaa siltä että yksin ammattikäyttöön tarkoiteutut AR-ratkaisut ja niitä valmistavat asiakkaat ovat avanneet Dispelixille merkittävän kasvupolun.
Erityisesti NATO-jäsenyyden mahdollistaman puolustusteollisuus yhteistyön myötä.
Voitteko avata tarkemmin, mikä on arvioitu ammattisegmentin komponenttimyynnin osuus esimerkiksi hyvän kasvun skenaariossa?
Yhtiö arvioi, että ammattilaissegmentin osuus sen kokonaiskomponenttimyynnistä vaihtelee ennustejaksolla 2025–2029 noin 15-20 % välillä. Poikkeuksena on vuosi 2026, jolloin ammattilaissegmentin komponenttimyynnin osuuden odotetaan ylittävän 20 % kokonaiskomponenttimyynnistä. Tämä johtuu siitä, että Yhtiö arvioi tekevänsä kyseisenä vuonna merkittäviä komponenttitoimituksia ammattilaissegmenttiin tilanteessa, jossa kuluttajasegmentin komponenttitoimitusten voimakas kasvu ei ole vielä välttämättä alkanut.
Kierros on päättynyt - Kysymyslomake on suljettu